top of page

UPDATE: Berichtgeving inzake heropening ICCWAssalamoe 3alaikoem beste broeders en zusters,

Bij deze een belangrijk bericht aan al onze leden en bezoekers van het Islamitisch Cultureel Centrum Woerden.

Wij vertrouwen erop dat jullie de berichten van de overheid inzake de geldende maatregelen alsmede de versoepelingen van die maatregelen nauwlettend hebben gevolgd.

Om direct ter zake te komen, de overheid is op woensdag 1 juli tot versoepeling overgegaan waardoor het toegestaan is om groepsactiviteiten tot en met 100 personen te organiseren. Dit geldt dus ook voor onze moskee.

Als bestuur ICCW zijn we zeer verheugd op de opening en hebben wij inmiddels alle voorzorgmaatregelen genomen om de ruimte geschikt te maken met in achtneming van de RIVM-voorschriften. Dit was een flinke uitdaging en een grote verantwoordelijkheid; de gezondheid van onze gemeenschap staat daarbij op het spel. Wij willen daar dan ook uiterst zorgvuldig mee om blijven gaan en niets aan het toeval overlaten.

Om ervoor te zorgen dat alles soepel en gecontroleerd verloopt hebben wij jouw hulp nodig! Zonder voldoende vrijwilligers kan en zal de moskee NIET op alle gebedstijden open kunnen gaan. Jullie bijdrage hierin is essentieel en conditioneel! Een goede begeleiding en instructie van onze bezoekers is essentieel om onze veiligheid en gezondheid te waarborgen.

Wij zijn dan ook op zoek naar vrijwilligers die structureel kunnen helpen. Geef je op om x aantal keer per week/ per gebed als vrijwilliger aanwezig te zijn om alles te begeleiden. De commitment die je afgeeft zal gelden voor de komende 2 maanden. Als je jezelf opgeeft, betekent dat dus ook dat wij mogen verwachten dat je er ALTIJD op de afgesproken dagen/tijden bent in die 2 maanden. Mocht je onverhoopt iets anders hebben, dan zorg je er ZELF voor dat iemand anders jouw ‘shift’ over neemt.

Wij zijn dus op zoek naar mensen met gevoel voor verantwoordelijkheid en waar wij als gemeenschap op kunnen bouwen. Mocht je geen vaste dagen kunnen, geef je dan op voor onze POOL! Dit zijn de mensen die stand-by staan, mochten wij onverhoopt te weinig vrijwilliger hebben voor een bepaald gebed.

Om direct ook heel duidelijk te zijn, mocht het zo zijn dat het minimaal aantal aan vrijwilligers NIET wordt behaald bij een gebed (men zegt toe en komt niet opdagen), dan zal de moskee voor dat gebed gesloten kunnen worden en de mensen direct naar huis gestuurd worden. Verder zullen wij direct contact opnemen met de afwezige(n) en met hem/hen in gesprek treden. Mochten wij het gevoel krijgen dat wij toch niet op bepaalde personen kunnen bouwen, dan word je uit de pool gehaald en zal dat directe consequenties kunnen hebben op de geplande gebeden. Het klinkt hard, maar dit is een serieuze zaak en wij verwachten dat de vrijwilligers hun rol hierin dan ook serieus nemen.

Vrijwilligerstaken bestaan o.a. uit het coördineren van de mensen die komen bidden, het opmeten (temperatuur) en instrueren van de bezoekers, het begeleiden van mensen naar hun gebedsplaats, de gebedsruimte klaar maken en desinfecteren na afloop, de omgeving schoonmaken/desinfecteren na elk gebed (deuren, prullenbak legen etc.), het aanspreken van mensen op het gedrag, er voor zorg dragen dat men zich houdt aan de RIVM-normen. De vrijwilliger is minstens 45 min voor het gebed (30 min. voor het gebed mogen de mensen 1 voor 1 naar binnen) en 45 min. na het gebed aanwezig om te coördineren en de ruimte klaar te maken voor het (volgend) gebed.

Wij willen aankomende zaterdag (vanaf het Dhohr GEBED), gaan proefdraaien met beperkte capaciteit. De resultaten van de komende week is leidend voor het vervolgtraject. Als alles soepel verloopt en er VOLDOENDE vrijwilligers zijn, kunnen wij vrijdag 24 juli officieel open gaan voor de gebeden waarbij er voldoende capaciteit aanwezig is (vrijwilligers). Uiteindelijk zullen wij begin september alles gaan evalueren en komen wij met vervolgstappen.

Concreet de maatregelen op een rij:

 • Moskee is gereed gemaakt voor heropening (dank aan de bestuursleden en imam voor hun onvermoeibare inzet)

 • Enige en cruciale voorwaarde voor de heropening is nog: vrijwilligers, vrijwilligers en vrijwilligers!

 • Komende zaterdag (vanaf het Dhohr gebed) gaan wij proefdraaien met een selecte groep van (in eerste instantie) 30 mensen.

 • Hiervoor geldt; wie het eerst komt, het eerst maalt! VOL=VOL

 • Een half uur voor elk gebed gaat de moskee open

 • 1 voor 1 wordt men onder begeleiding naar binnen geleid

 • Houd afstand, ook tijdens het wachten!

 • Heb je klachten zoals hoesten, verkoudheid of verhoging, blijf dan thuis!

 • Heb je een zwakke gezondheid (hartklachten, suikerziekte etc.), blijf dan thuis!

 • Voordat men naar binnen gaat wordt je temperatuur opgemeten; groen, je kunt naar binnen, oranje of rood je moet direct het terrein verlaten (zonder discussie)

 • Bij onenigheid, trekken, voordringen, ruzies of andere akkevietjes, gaat de moskee direct dicht!

 • Ouders; jongeren onder de 16 blijf thuis i.v.m. de geringe gebedsplaatsen

 • Kinderen; ouderen boven de 70 worden met klem afgeraden om de komende tijd te komen bidden (zie richtlijnen RIVM)

 • Vrouwen; wij zijn op zoek naar vrijwilligers die de vrouwen kunnen begeleiden zodat we ook snel de vrouwenkant open kunnen stellen (meld je aan!)

 • Wat MOET je meenemen als je komt bidden: mondkapje, gebedskleed (geen gebedskleed = niet bidden) en een plastic tasje voor je schoenen (gaan mee gebedsruimte in). Sokken VERPLICHT!

 • Wat kun je van ONS verwachten: mondkapje is beperkt aan de deur verkrijgbaar (mocht je het vergeten zijn), aan de deur hebben wij een desinfectie pomp geplaatst (bij het binnentreden en verlaten van de moskee VERPLICHT gebruiken), prullenbak bij de deur om de gebruikte mondkapjes weg te gooien (ajb niet de buurt mee vervuilen).

 • Je kunt geen gebruik maken van de faciliteiten van de moskee zoals, WC, douche, WIFI, TV en de koffieautomaat.

 • Wassen en de gang naar de WC dient thuis te gebeuren; hou hier dan ook rekening mee!

 • Kleding die hier nog hangt dient direct meegenomen te worden. Er mag hier niets meer blijven hangen/liggen.

 • Korans, gebedskralen etc. worden voorlopig niet gebruikt.

 • Na het gebed zal de imam de mensen 1 voor 1 verzoeken de moskee te verlaten.

 • Verlaat het terrein direct en blijf niet in de omgeving hangen (denk hierbij ook aan beeldvorming voor de buurt).

 • Bij de heropening geldt een maximum van 100 personen


Basisregels Heropening ICCW
.pdf
Download PDF • 248KB

Overzicht dekking huidige vrijwilligers:

*per gebed staat het minimaal aantal vrijwilligers dat nodig is om te openen. Oranje en rood; moskee is niet open voor dat gebed. Ga voor de actuele versie naar www.iccw.nl/gebedstijden.


Wij zullen op onze website (www.iccw.nl) regelmatig een update plaatsen van bovenstaand overzicht. Ook vind je hier alle maatregelen overzichtelijk op een rij. Houd de website de komende tijd goed in de gaten!

Heb je zelf ook goede suggesties of ideeën, laat het ons dan weten via info@iccw.nl

Stuur dit bericht zoveel mogelijk door a.u.b. Vergeet onze niet ouderen! Neem de tijd en leg hen de situatie goed uit, vooral als men 70 jaar of ouder is.

Deze boodschap wordt spoedig ook nog via een video-opname verspreid in de gangbare talen (Nederlands/Tamazight/Arabisch).

Ten slotte willen wij al onze leden hartelijk danken voor hun geduld in deze onzekere periode. Wij vragen Allah ons te geleiden en ons allen te beschermen.

Baraka Allahoe Fiekoum, wa assalamoe alaikoem,


Bestuur ICCW


#Corona #Heropening #Vrijwilligers

732 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page