top of page

Adviezen met betrekking tot de sluiting van de moskeeën , religieuze dodenwassing en meer

Bijgewerkt op: 9 apr. 2020

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Beste Moskeebestuurders,

In verband met de gebeurtenissen rondom de verspreiding van het coronavirus staan wij als islamitische gemeenschap op dit moment voor de volgende uitdagingen:

▪ Sluiting moskeeën; ▪ Dodenwassing en dodengebed in geval van overlijden corona-patiënten; ▪ Islamitisch begraven en repatriëring.

Sluiting moskeeën Naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet zijn verscherpte maatregelen aangekondigd. Dit betreft onder meer het sluiten van alle scholen en horecagelegenheden. Tevens is opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven en gepaste afstand te bewaren (minimaal 1,5 meter).

Met pijn in het hart hebben wij naar aanleiding van de verscherpte maatregelen door het kabinet/ RIVM en in overleg met de aangesloten moskeeën en onze imams, besloten de moskeeën te sluiten voor alle gebeden (dagelijkse 5 gebeden, salaat al-Jumu'ah, salaat al-Taraweeh, Eid-ul-Fitr gebed) en activiteiten tot nader order. Hoe lang dit zal duren hangt af van de ontwikkelingen en de adviezen van het RIVM.

Er wordt momenteel hard gewerkt om een programma met activiteiten in onze moskeeën en daarbuiten op te stellen en via onze website (https://www.smuo.nl/live/) uit te zenden. Doel is om Insha’Allaah rond 6 april de eerste lezingen, koranrecitaties, vraag & antwoord sessies in verschillende talen (Arabisch, Nederlands, Tamazight) voor jong en oud te gaan (live) streamen.